Belleklerin Yapısı, Çalışması ve Bellek Çeşitleri
Belleklerin; RAM, CMOS, ROM, PROM, EPROM, EEPROM ve Flash şeklinde çeşitleri bulunmaktadır.
RAM bellekler geçici belleklerdir. Daha önce RAM bellek konusunda sizlere bilgi vermiştim. Önceki konumuzu inceleyerek RAM hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
CMOS bellekler, RAM bellekler gibi geçici bilgi depolama özelliğine sahiptirler. Bilgisayarlarda CMOS bellekler BIOS’ta yapılan değişikliklerin saklanması için kullanılır. BIOS pili ile CMOS üzerindeki bilgilerin bilgisayar kapandıktan sonra silinmesi engellenir.
ROM bellekler sadece okunabilme özelliğine sahip bir bellek türüdür. Bilgisayar kapatıldığında ROM bellek yapısındaki bilgiler silinmez. ROM bellekler RAM bellek yapısında da bulunurlar.
ROM bellek çeşitleri içinde silinebilme ve yazılabilme özelliğine sahip olanları da bulunmaktadır.
PROM bellekler, bir defa programlanabilen ve bir daha silinemeyen, programlanamayan ROM bellek türüdür.
EPROM bellekler, defalarca programlanabilen ve defalarca silinebilen ROM bellek türüdür. Silme işlemi için EPROM üzerinde bulunan göz şeklindeki bölüme ultraviyole ışın gönderilmesi gerekmektedir. EPROM içinde bulunan bilgilerin güneşten ya da çeşitli ışınlardan etkilenip silinmemesi için programlandıktan sonra üzerinde bulunan göz ışın geçirmeyen bir bant ile kapatılmalıdır.
EEPROM bellekler, elektriksel olarak defalarca silinebilen ve defalarca programlanabilen bir ROM bellek çeşididir. Bilgisayarlarda bulunan BIOS bir EEPROM bellektir.
Flash bellekler, bilgileri kalıcı olarak depolayabilen ve istenildiği zaman silinip tekrar bilgi yazılabilen belleklerdir.
Bu yazımızda sizlere belleklerin ne işe yaradığını, nasıl çalıştıklarını ve bellek çeşitlerinin neler olduğu, bilgisayarda belleklerin nerelerde bulunduğu konusunda bilgiler verdik.
Bellekler konusundaki fikirlerinizi ve düşüncelerinizi yazının altındaki yorum kısmına ya da Facebook sayfamıza yazarak bize bildirebilirsiniz.
Derslerimde Çok İşime Yaradı Çok Teşekkürler.
İşinize yaramasına sevindim. İyi çalışmalar.
Abi senin gibi bilgili kisilerin, boyle kolay anlasilabilir ve detayli anlatmasi cok guzel,
Takipteyim..
Bir suru dokuman var, ellerine saglik..
Faydalı olabildiysek ne mutlu bize. İyi çalışmalar.
hepiniz çok bilgili bir abiye benziyorsunuz
Teşekkürler.